Apie tinkamą pragyvenimo šaltinį (Budizmas)




Paimta iš knygos:“Menas gyventi - Vipasanos meditacija kaip jos moko S.N. Goenka” 

Kiekvienas žmogus turi tinkamai užsidirbti duoną. Tinkamam pragyvenimo šaltiniui keliami du reikalavimai. Visų pirma dirbant neturėtų tekti sulaužyti kurio nors iš penkių priesakų (Nežudyti jokios gyvos būtybės; nevogti; nepaleistuvauti; nemeluoti; nesisvaiginti), nes, žinoma, tai yra žalinga kitiems. Antra, neturėtume daryti to, kas skatina kitus sulaužyti šiuos priesakus, nes tai taip pat atneš žalos.

Pragyvenimo šaltinis neturėtų nei tiesiogiai, nei netiesiogiai būti susijęs su skriauda kitoms būtybėms. Tad akivaizdu, kad bet koks pragyvenimo šaltinis, susijęs su žmonių ar gyvūnų žudymu, yra netinkamas. Net jei žudo kiti, o tu tik prekiauji paskerstų gyvūnų dalimis, oda, mėsa, kaulais ir pan., vis tiek tai nėra tinkamas pragyvenimo šaltinis, nes esi priklausomas nuo kitų žmonių blogų veiksmų. Prekyba alkoholiu ar narkotikais gali būti labai pelninga, tačiau net jei pats jų nevartoji, parduodamas skatini kitus vartoti svaigalus ir taip sau pakenkti. Labai pelninga turėti azartinių lošimų kazino, tačiau visi, kurie ateina lošti, kenkia sau. Prekyba nuodais ar ginklais šaudmenimis, bombomis, raketomis labai pelningas verslas, tačiau griauna daugybės žmonių ramybę ir harmoniją. Nė vienas iš jų nėra tinkamas pragyvenimo šaltinis.

Net jei pats darbas žalos kitiems nedaro, tačiau darai jį tikėdamasis, kad kiti ją patirs, tai taip pat nėra tinkamas pragyvenimo šaltinis. Jei gydytojas laukia epidemijos, o prekybininkas - badmečio, jų pragyvenimo šaltinis nėra tinkamas.

Visi gyvename visuomenėje. Savo pareigą visuomenei atliekame savo darbu, įvairiai tarnaudami kitiems žmonėms. Už tai gauname atlygį. Netgi vienuolis, atsiskyrėlis atlieka tinkamą darbą, už kurį gauna išmaldą: valo savo protą savo ir kitų labui. Jei jis pradeda naudotis kitais, apgaudinėti žmones, daryti stebuklus ar apsimetinėti pasiekęs dvasines aukštumas, jo pragyvenimo šaltinis tampa nebetinkamas.

Kad ir kokį atlygį gautume už savo darbą, turime panaudoti jį sau ir išlaikyti tuos, kurie nuo mūsų priklauso. Jei pinigų turime daugiau, bent dalis jų turėtų grįžti visuomenei, kad būtų panaudoti kitų labui. Jei siekiame pasitarnauti visuomenei ir taip užsidirbti savo pragyvenimui bei padėti kitiems, toks darbas yra tinkamas pragyvenimo šaltinis.

Paimta iš “Menas gyventi” Vipasanos meditacija kaip jos moko S.N. Goenka” autorius William Hart. Leidykla: Dialogo kultūros institutas, 2010m

Jei jums šis straipsnis patiko ir jūs norite jį panaudoti (copy paste būdu) būtu gražu jei nurodytumėte nuorodą į šį puslapį.

Komentarai

Populiarūs įrašai