Gilaus atsipalaidavimo joga, arba Joga Nidra.



Tai švelni ir veiksminga Indijos jogų meditacijos bei atsipalaidavimo technika, kilusi iš senųjų tantrinių mokymų. Joga nidra yra moksliškai pagrįstas atsipalaidavimo metodas, kurį supaprastinęs archaiškas tantrines praktikas sukūrė žymusis svamio Šivanandos mokinys svamis Satjananda Saraswati, vadinęs ją „dieviškuoju atsipalaidavimu“.

Joga nidros dėka žmogaus kūne – prote vyksta pasikeitimai, suteikiantys gerą savijautą, stiprią fizinę bei psichinę sveikatą bei pozityvų mastymą, gyvenimo džiaugsmą. Įtvirtinama stebėtojo būsena, o ji įgalina išlaikyti pozityvumą, jį paverčiant tvariu pozityvumu.
Šia praktika gali užsiimti bet kokio amžiaus ir fizinio pasiruošimo žmonės. Reikia tik gulėti, atsipalaiduoti ir klausytis vedančiojo balso. Praktika pašalina gilumines įvairių negalavimų, blogos savijautos priežastis.
Padeda žmonėms, kenčiantiems nuo padidėjusio kraujospūdžio, stresų, įvairių nerimo būsenų, nemigos, virškinimo trakto sutrikimų, astmos ir t.t. Joga nidros  metu atpalaiduojamas protas, pasamonė pati tvarkosi negalavimus bei atkuria teigiamas kūno bei proto būsenas, energetinę pusiausvyrą.  Joga nidra suteikia galimybę įjungti organizmo savireguliacijos mechanizmus bei ugdyti sąmoningą sugebėjimą panaudoti pasąmonėje esančius gebėjimus.

Tačiau tai nereiškia, kad joga nidrą gali praktikuoti tik vienokių ar kitokių susirgimų turintys žmonės. Tai gilaus atsipalaidavimo bei meditacijos technika, labai tinkanti įvairias jogos rūšis jau praktikuojantiems žmonėms, kaip papildoma praktika, padedanti pagilinti jogos būsenas. Ji ugdo gilesnę savojo kūno, proto būsenų Stebėtojo pajautą, moko neprisirišimo ir proto bei juslių nukreipimo vidun. Tai stipri samonę plęčianti praktika, vedanti į laisvę ir pusiausvyrą.
Sanskrito kalboje  žodis „joga“ reiškia „jungtį“, „vienybę“ , „kontrolę“,- kai pasiekiama juslių ir proto kontrolė, pajaučiama dvasinė pusiausvyra ir vienybė su aplinka, žmogų supančiu pasauliu. Žodis „nidra“ reiškia „miegą“.  Joga nidros praktikos metu fizinis  kūnas, protas ir intelektas, jausmai yra visiškai atpalaiduoti. Tai panašu į miegą, tačiau nėra miegas. Atrandama „trečioji“ būsena tarp miego ir budrumo, žmogus išlieka sąmoningas, atverdamas pasąmonę. Joga nidra yra „jogiškas miegas“, arba  „meditacinis miegas“, arba psichinis miegas, kurio metu siekiama sąmoningo atsipalaidavimo būsenos.
Joga nidra praktikos metu įvyksta fizinis, psichinis, protinis ir emocinis atsipalaidavimas, o tai suteikia galimybę veikti pasąmonę, keisti nusistovėjusius elgesio modelius bei susikurtas pasaulėžiūrines programas.
Joga nidros metu žmogus pasiekia tarpinę būseną tarp miego ir budrumo,  sąmonės imlumas labai padidėja. Protas nurimsta, jausmai nebetrukdo ir pasąmonė jautriai priima naują informaciją bei komandas. Prabunda pasamoninis protas ir tai įgalina paveikti įvairių ligų, baimių ar tiesiog elgesio modelių šaknis, jas pašalinti ar pakeisti. Sąmoningam protui netrukdant, nurimus proto ir jausmų paviršinėms vibracijoms,  įsijungia savireguliacijos mechanizmai. Vykdomi nurodymai, gaunami iš jūsų pačių. Todėl  praktikuojant joga nidrą, yra dirbama su giliais sąmonės klodais, yra atsikratoma įvairių mentalinių-emocinių teršalų, nešvarumų.
Paprastai net miegodami žmonės negali atsikratyti savųjų stresų ir pergyvenimų. Miegas – tai tiesiog nidra. Svamis Satjananda tvirtina, kad joga nidros būsena atsitinka tada, kai sielos esmė atsiskiria nuo proto modifikacijų, kada trys būsenos – budrumas, gilus miegas be sapnų ir sapnavimo būsena – yra pašalinamos nuo sielos veido. Tada dvasios spindinti šviesa užpildo sąmonę, pripildydama ją joga nidros palaimos.
Pasak svamio Satjanandos, praktikuojant joga nidrą, galima išmokti panaudoti šią galią žinioms įgyti, ligoms gydyti, ugdyti kūrybiškumą ir tikrosios savo prigimties suvokimą. Sąmonei sąveikaujant su juslėmis, proto imlumas yra žymiai mažesnis, tuo tarpu gilaus atsipalaidavimo būsenoje juslės nurimsta ir dėl to proto funkcijų imlumas padidėja. Miegodamas žmogus paprastai savęs nesuvokia ir negali pasinaudoti šia pasąmonės savybe.
Joga nidros būsenoje žmogus išlieka sąmoningas bei ugdo valios sutelktumą per atsipalaidavimą. Taip atskleidžama aukštesnioji žmogaus prigimtis, gyvybinės galios ir kūrybiškumas. Proto būsenas galima išmokti valdyti, keisti pagal poreikį. Atitraukus protą nuo išorinio pasaulio objektų būsenoje tarp miego ir budrumo sukelti įspūdžiai veikia labai stipriai, gerindami praktikuojančiojo gyvenimo kokybę bei savybes.
Joga nidra – dieviškojo atsipalaidavimo būdas
Joga nidros metu išsisklaido trejopo pobūdžio įtampa – fizinė, emocinė ir protinė – todėl ši praktika sukuria labai palankią terpę  psichosomatinėms ir kitoms ligomis ( padidėjęs kraujospūdis, stresas, diabetas, migrena, astma, opos, virškinimo sutrikimai ir odos ligos ir kt.) gydyti. Išmokti atsipalaiduoti yra didelis menas ir visų jogos praktikų pagrindas, todėl šį praktika tinka visiems įvairaus pasiruošimo žmonėms. Netgi tiems, kuriems įprastos jogos praktikos atrodo nepriimtinos. Šiuolaikiniams žmonėms, kenčiantiems nuo intensyvaus gyvenimo ritmo sukeltų fizinių bei protinių, emocinių įtampų, ši praktika tampa ramybės ir sveikatos, geros savijautos šaltiniu.  Joga nidra yra subalansuota fizinio bei dvasinio kūnų,  proto ir intelekto, emocijų atpalaidavimo bei valdymo sistema.
Dauguma žmonių mano, kad atsipalaiduoti labai paprasta – tereikia atsigulti ir užsimerkti, pamiegoti. Būdami pavargę, daugelis tiesiog išsitiesia lovoje, laikydami tai deramu poilsiu ir atsipalaidavimu. Tačiau įtampa išlieka, ji glūdi giluminiuose sąmonės kloduose. Įtampos išoriniai simptomai dažnai pasireiškia per blogus įpročius, nervingumą, nesusivaldymą. Žmonės išsiugdo šiuos įpročius, nes nesuvokia vidinės savųjų įtampos procesų bei elgesio paskatų. Kas gi iš tikro mus verčia taip elgtis, pasirinkti vienus ar kitus elgesio modelius?  Netgi miegant įvairios mintys ir rūpesčiai nepaliaujamai sukasi galvoje, ir dažnai žmogus ryte jaučiaisi nepailsėjęs. Su šiomis problemomis susitvarkyti padeda joga nidra. Ji veikia spontaniškai ir yra patikrintas ir efektyvus jogos būdas.
Praktikuojant joga nidą  jūs išmoksite visiškai atsipalaiduoti, vyks savaiminiai charakterio pasikeitimai. Viskas vyks lyg savaime, o rezultatai, pasiekti joga nidros pagalba, bus patikimi ir pastovūs.
Sankalpa – esminių pokyčių formulė
Joga nidros praktikos metu metu viena efektyviausių priemonių yra sankalpa – formulė, kurią jūs patys susikuriate kiekvieno užsiėmimo metu. Sankalpa veikia užtikrintai. Tai yra svarbi joga nidros stadija ir galingas būdas savo charakterio tobulinimui bei naujos pozityvios gyvenimo krypties įtvirtinimui.
Kuomet jūsų sąmonė yra giliai atsipalaidavusi, praktiuojantysis sugalvoja (kartais šį teiginį pasako vedantysis) ir mintyse kartoja tam tikrą teiginį, kurį mintyse pakartoja keletą kartų. Tai vyksta užsiėmimo pradžioje bei pabaigoje.
Sankalpa, šis trumpas teiginys, įvedamas į pasąmonę, kuomet joga nidros metu ji tampa imli savitaigai. Sankalpa yra pasiryžimas kuo nors tapti arba ką nors svarbaus nuveikti gyvenime, atsikratyti blogų įpročių ar įgyti žinių. Ji ištariama, kuomet jūsų intelektas yra tylus ir nurimęs. Sankalpa yra lyg sėkla, kurią jūs pasėjate į proto dirvą. Kuomet sąmonė yra rami,  sankalpa greitai subręsta ir duoda vaisius. Sankalpa vizualizuojama ne tik ateičiai, bet ir dabarčiai. Pavyzdžiui, sakant sau: aš būsiu geras žmogus, siekiu juo tapti, tuo pačiu, sakoma – aš esu geras žmogus. Tokia sankalpa skamba iš karto dviejuose laikuose – dabartyje ir ateityje – aš esu (būsiu) geru žmogumi.
Sąmoningi ketinimai, apie kuriuos galvojama įprastoje būdravimo būsenoje, giliai į pasąmonę neįsiskverbia ir todėl dažnai neatneša norimų rezultatų. Tačiau vos tik sankalpos sėkla patenka į gilią dirvą, ji sukuria tam tikrą programą prote, todėl atsiranda ir atitinkami išoriniai rezultatai.Sankalpa sukelia norimus sąmonės ir charakterio, elgesio pasikeitimus.
Joga nidros pagalba galima pakeisti kiekvieno žmogaus charakterį ir savybes. O tiksliau, visą šį darbą žmogus atlieka pats. Jogos mokytojas čia – tik geras pagalbininkas ir instrumentas, atnešti Jums didžiųjų jogos Mokytojų Žinojimą bei palaiminimą.
Pabrėžtina, kad sankalpos tikslas nėra norų ir troškimų pildymas, statant oro pilis. Tai psichinės struktūros ir galios sukūrimas, susiprinimas bei įtvirtinimas, teigiant realius bei aiškiai suvokiamus tikslus.
Joga-nidros praktika:
  • gilus atsipalaidavimas fiziniu, protiniu ir emociniu lygmenimis;
  • proto nukreipimas pozityvia linkme, pozityvaus mastymo ugdymas;
  • stebėtojo būsenos ugdymas, gyvenimo pusiausvyros atradimas;
  • miego kokybės pagerėjimas;
  • darbingumo didėjimas;

  • stresų ir jų sukeltų indikacijų šalinimas ;
  • pagalba gydant įvairias ligas bei negalavimus;
  • arterinio spaudimo subalansavimas;
  • teigiamas poveikis smegenų funkcijoms bei būsenoms;
  • energetinės būsenos gerinimas;
  • imuninės sistemos stiprinimas;
  • ženklus mokymosi bei žinių įsisąvinimo procesų paspartinimas.

Taigi, budamas ramaus proto būsenoje, nuolankiu žvilgsniu suvoki savo tikrąją prigimtį, kuri yra viena ir tyra, nedaloma sąmonė, esanti po nepailstančiu protu ir talpinanti savyje visą visatą visoje jos įvairovėje. Nuraminęs protą, patirk būseną tarp miego ir būdravimo… Tai yra tikroji nedaloma Esatis, kuri neklysta. /Tripura Rahasya/
Paruošta pagal svamio Satjanandos Saraswati knygą „Yoga Nidra“
Paimta iš www.yogi.lt



Komentarai

Populiarūs įrašai